Safra Kesesi Taşları Nedir?
Safra kesesi veya safra kanalları içerisinde; safra pigmentleri, kolesterol ve kalsiyum tuzlarından meydana gelen sert kristal yapıda olan kitlelere safra kesesi taşı denir. Bu taşlar çoğunlukla kollestroldan dolayı oluşmaktadır. Boyutları 3 mm ve daha büyükse safra kesesi taşı, 3mm'den küçükse safra çamuru olarak adlandırılır.
Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?
Safra Taşları: Safra kesesindeki taşlar, safra kesesinin iltihaplanmasına ve ağrılı atağa neden olabilir, bu durumda laparoskopik safra kesesi çıkarılması gerekebilir.
Safra Kesesi Polipleri: Büyüyen safra kesesi polipleri, safra kesesi kanseri riskini artırabilir ve cerrahi müdahale gerektirebilir.
Safra Kesesi İltihabı: Kronik safra kesesi iltihabı veya tekrarlayan safra kesesi iltihaplanması, laparoskopik safra kesesi çıkarılmasını gerektirebilir.
Safra Kesesi Kanserleri: Safra kesesinde bulunan hücrelerin olağan yapılarının bozulması sonucu kontrolsüzce büyüyüp çoğalmasından dolayı meydana gelen bir kanser türüdür.
Safra Kesesi Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Laparoskopik Cerrahi: Genel anestezi altında karın bölgesine yapılan küçük kesilerden skopik aletlerin karın bölgesine sokulması ile yapılan cerrahi işlemle safra kesesinin taşlar ile birlikte tamamen alınması işlemidir.
Kesilerin Kapatılması: İşlem tamamlandıktan sonra, kesiler kapatılır ve dikiş veya yapışkan bantlarla kapatılır.
Safra Kesesi Taşlarından Korunmak İçin Ne Yapılabilir?
Sağlıklı Beslenme: Dengeli ve lifli bir beslenme düzeni, safra kesesi problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.
Hareketli Kalma: Düzenli egzersiz yapmak, kilo kontrolüne ve safra kesesi sağlığına katkıda bulunabilir.
Sağlık Takibi: Risk faktörlerine sahip bireyler, düzenli doktor kontrolleri yaparak safra kesesi problemlerini erken teşhis edebilirler.